» » آموزش شناخت و درمان بیماری جاروک

آموزش شناخت و درمان بیماری جاروک

تاریخ : 1397.10.05
نویسنده : modiriat
نظرات : 0

دنیای گیاهان :نگاهی داشته باشیم به تاریخچه بیماری جاروک و نحوه درمان و پیشگیری آن . در ادامه اطلاعات بیشتری کسب نمایید.

 

آموزش مقابله با بیماری جاروک

 

 بیماری جاروک لیمو ترش برای اولین بار در ایرا ن در سال ۱۳۷۶از از استان سیستان و بلوچستان، در سال ۱۳۷۷از استان هرمزگان و در سال ۱۳۸۱ از منطقه جیرفت و کهنوج گزارش شده است. تعداد دقیقی از درختان آلوده در این منطقه وجود ندارد، اما بر اساس اعلام مدیریت حفظ نباتات، حدود ۲۰درصد درختان لیمو ترش در منطقه جیرفت و کهنوج به بیماری جاروک مبتلا هستند.

 

آموزش مقابله با بیماری جاروک

 

علائم بیماری:

 

نشانه های بیماری جاروک لیموترش شامل ظهور شاخه های جاروئی در یک قسمت از درخت و سپس گسترش بیماری و افزایش تدریجی تعداد شاخه های جارویی به سایر قسمت ها می باشد. هر جاروک، در واقع از تعداد زیادی شاخه و برگ با فاصله میانگره کوتاه تشکیل شده است. رنگ برگها از سبز کمرنگ تا زرد و اندازه آنها از کوچک تا بسیار کوچک متغیر است. خشک شدن برگها در شاخه های جارویی منجر به خشکیدگی شاخه ها یکی پس از دیگری و نها یتا مرگ درختان آلوده طی ۳تا۵ سال می شود. در شاخه های جارویی گل و میوه تشکیل نمی شود، خار وجود ندارد و با افزایش تعداد جاروک ها میزان محصول کاهش می یابد. یک عارضه ژنتیکی، نیز وجود دارد که گاهی ممکن است با بیماری جاروک اشتباه گرفته شود. در عارضه ژنتیکی ، علائم ظاهری به صورت افزایش تعداد و پیچیدگی شاخه ها، فلس مانند شدن یا ناپدید شدن برگها و تورم گال مانند در محل انشعاب شاخه ها دیده می شود. علاوه بر این در عارضه ژنتیکی، تمامی شاخه های جارویی، معمو لا از یک شاخه منشعب می شوند و در این شاخه ها برگ اصلا وجود ندارد و یا کوچکتر از حد معمول بوده و رنگ آنها سبز کمرنگ می باشد. عارضه ژنتیکی، بر خلاف بیماری جاروک، از طریق پیوند قابل انتقال نمی باشد.

 

راههای انتقال عامل بیماری:

 

زنجرک ها، پسیل و تریپس مرکبات تنها حشرات مکنده موجود در درختان لیموترش در مناطق آلوده بوده اند. عامل بیماری از طریق پیوندک آلوده به درختان سالم قابل انتقال می باشد. در ازمایشگاه گیاه سس می تواند به عنوان پل رابط، جهت انتقال عامل بیماری به گیاه سالم استفاده شود. دوره نهفتگی این بیماری در آزمایشگاه از ۲ ماه در گیاه پروانش تا ۱۴-۲ ماه در نهال لیمو ترش متغیر می باشد.

 

عامل بیماری:

 

عامل بیماری جاروک لیمو ترش ماهیت شبه مایکوپلاسمایی داشته و با نام علمی کاندید شناخته می شود. این فیتوپلاسما در آوند آبکش گیاه میزبان فعالیت می کند و روی محیط کشت های مصنوعی قابل کشت نمی باشد.

 

راههای توصیه شده جهت پیشگیری و جلوگیری از گسترش بیماری:

 

-کنترل علف های هرز باغات جهت حذف میزبانهای علفی و کنترل ناقل یا ناقلین احتمالی

- انهدام کامل باغات لیموترش با آلودگی بالای ۵۰٪.

-استفاده از ارقام متحمل یا مقاوم به بیماری در احداث باغات جدید از جمله رقم پرشین لایم

- آشنا نمودن باغداران با علائم بیماری و خطرات جدی این بیماری جهت جلوگیری از جابجایی و انتقال پیوندک و نهال آلوده به مناطق عاری از آلودگی

- انهدام درختان الوده به منظور جلوگیری از اشاعه بیماری

- مبارزه بر علیه حشره ناقل

- اجرای قرنطینه داخلی و نظارت دقیق کارشناسان حفظ نباتات بر جابجایی نهال و پیوندک ،بخصوص در مرزهای مناطق آلوده

- کشت ارقام غیر میزبان مرکبات و یا سایر درختان میوه گرمسیری و نیمه گرمسیری بعنوان جایگزین

- بازرسی مداوم و مرتب باغات مناطق مشکوک توسط کارشناسان اجرایی، جهت شناسایی و ردیابی کانونهای آلودگی در هر منطقه

 

دامنه میزبانی بیماری عامل بیماری:

 

علاوه بر لیمو ترش، آلودگی طبیعی بکرائی، یک نوع بالنگ و لیمو شیرین به این بیماری گزارش شده است. در بین گیاهان علفی، پروانش، بادمجان، تاجریزی، داتوره، توتون و گوجه فرنگی نیز میزبان عامل بیماری بوده و علائم بیماری را نشان داده اند. از انواع مختلف مرکبات، انواع لیمو ترش، لیموهای محلی، لیموی خیاری، لیوی بی تیغ، آلمو، بکرائی، ماکروفیلا، رانگپورلایم بالنگ، لیمو لامپی و راف لمون حساس بوده و پس از انتقال علائم بیماری به آنها، علائم ظاهری را نشان دادند. ارقام لیمو لیسبون، پرشین لایم و نارنج در برابر این بیماری متحمل بوده و اگر چه علائم ظاهری بیماری را نشان ندادنداما با پی سی آر عامل بیماری در آنها ردیابی شده است. ارقام نارنج سه برگ، پرتقال، گریپ فروت، کلمانتین، نارنگی، ارقام کینو و پیج، لیمو شیرین، کلئو پاترا، تایوانیکا و ولکامریانا در برابر این بیماری مقاوم هستند. از نظر زمان ظهور علائم ، در لیموترش ، بکرائی و بالنگ علائم بیماری زودتر و در رانگپورلایم، لیمولامپی و راف لمون دیرتر ظاهر می شود.

 

 

 

دسته بندی :  مقالات آموزشی

نظر دهید :

نام شما : *
ایمیل شما :*
نظر شما :*
کد امنیتی : *
عکس خوانده نمی شود