آموزش روش نگهداری از گیاه کاکتوس در ماه های مختلف سال
دنیای گیاهان : تقویم زیر به شما در نگهداری و شادابی و رشد مناسب کاکتوس هایتان کمک موثری میکند. این تقویم براساس مقالات علمی و تحقیقات در این زمینه تهیه شده است ولی برخی از کاکتوسها امکان دارد با آن سازگاری نداشته باشند. بنابراین باید بر اساس نیاز کاکتوس ، برخی تغییرات را اعمال نمایید. در ضمن شرایط در نظر گرفته شده برای این تقویم در مناطقی با آب و هوای معتدل است و بر اساس سردسیر یا گرمسیر بودن منطقه ، زمان هر عملیات به زودتر یا دیر تر موکول می شود. مثلا در شهر های سردسیر بهتر است تعویض گلدان در نیمه دوم اسفند انجام نشود و این کار به نیمه دوم فروردین موکول شود .
فروردین:
خروج از دوره ی استراحت و آغاز رشد و نمو، نهایی کردن و اتمام مرحله تعویض گلدانها، شروع بذر کاری کاکتوس ها.شروع جذب و ذخیره سازی آب و املاح از خاک به منظور سنتز و رشد و نمو.
اردیبهشت:
گرفتن قلمه برای رشد بهتر کاکتوسهای انبوه و ﭘر ﭘشت، تهویه کامل اطراف گیاه و درون گلدان ها، بالا بردن میزان دریافت نور به منظور عادت کردن گیاه با شرایط پر نوری، کاشت بذر برخی ارقام.
خرداد:
ایجاد تهویه هوای تقریبا کامل(جابجایی کاکتوسها به محیط باز)، آغاز کود دهی. شروع کار پیوند زدن.
تیر:
بهترین زمان کوددهی، جدا کردن بخش های ﭘژمرده و خشک شده.
مرداد:
کاربرد سایه بان جهت جلوگیری از سوختن با نور مستقیم آفتاب (اما نور فراوان به آنها برسد)، جمع آوری بذرهای رسیده و کاشت آنها، جدا کردن ﭘاجوش ها و گرفتن قلمه جهت ازدیاد، استفاده از کنه کش برای مقابله با حمله احتمالی کنه قرمز به دلیل خشکی و گرمی هوا. با توجه به افزایش دما در برخی از نقاط کشور به ۴۰ درجه سانتی گراد، و همچنین با توجه به این مسئله که عموما فتوسنتز در این نقطه دمایی متوقف می گردد (اصطلاحا خواب تابستانی) در صورت مشاهده توقف رشد،دوره های آبیاری افزایش دهید و از میزان آبیاری بکاهید.
شهریور:
ایجاد جریان هوای مناسب، انتقال بذرهای رشد کرده که قبلا کاشته شده اند به بستر کاشت، سمپاشی برای جلوگیری از حمله آفات، آماده سازی گیاه در شرایط سخت و نامساعد برای مقاوم شدن برای فصل استراحت، کم کردن آبیاری و درجه حرارت، انتقال کاکتوس های ضعیف تر به درون گلخانه.
مهر:
ایجاد آفتاب مستقیم، کاهش آبیاری، بر قرار کردن جریان هوای مناسب در روز و شب. قطع کودهی.
آبان:
آغاز پروسه خواب زمستانی، کاهش آبیاری، کم کردن کار تغذیه گیاه، نور کافی و خشک بودن محیط الزامی است.
آذر:
ورود به دوره استراحت و کاهش قابل ملاحظه رشد رویشی فیزیولوژیکی، آبیاری بسیار کم میشود (هر سه هفته کمی آبیاری گردد)، نور کافی جهت جلوگیری از ضعیف شدن جوانه هایی که در این دوره تشکیل می شوند.
دی:
باز و بسته کردن ﭘﻨﺠﺮه در ساعات میانی روز و ایجاد هوای تازه و سالم، آبیاری نیز همانند آذر ماه صورت می گیرد.
بهمن:
حفظ دما، تهویه مناسب و آبیاری متناسب و خیلی کم
اسفند:
تا نیمه ابتدایی این ماه از آبیاری زیاد پرهیز گردد اما در نیمه پایانی اسفند به دلیل بلند تر شدن مدت روز به نسبت ماه های دیگر زمستان و همچنین افزایش تدریجی دما در این ماه کاکتوسها به مرور آماده خروج از دوران استراحت می گردند، بدین جهت توصیه می شود دوره آبیاری را به مرور کاهش داده و همچنین تعویض گلدان کاکتوسها را در نیمه های پایانی اسفند ماه و اوایل فروردین ماه آغاز نمایید
نکته: زمان استراحت و به تناسب آن زمان و میزان آبیاری در ساکیولنتها با کاکتوسها متفاوت می باشد.