آموزش روش نگهداری و تکثیر آناناس
دنیای گیاهان : آناناس جزء میوه های پر طرفدار است که با طعم و خواص دارویی خود ، کاربرد بسیاری پیدا کرده است . بايد توجه داشت آناناس نياز به جاي گرم و در صورت امكان مرطوب و پر نور دارد و در پشت پنجره اتاق آپارتمان نيز ميتوان اقدام به كاشت آناناس نمود . در ادامه با نحوه کاشت و تکثیر گیاه آناناس آشنا شوید .
شناخت کلی از گیاه آناناس
آناناس نياز به خاك نسبتاً قليايي , رسي , سبك با مخلوطي از كمپوست و هواي گرم و بسيار مرطوب همانند محيط گلخانه دارد و قادر به تحمل هواي سرد و نور كم را ندارد بهتر است يك بار در هفته آبياري گردد و تا زماني كه سطح خاك خشك نشده به آبياري مجدد نیازی نیست دماي مناسب براي رشد آناناس۲۰ درجه سانتي گراد است .
۱۰۰گونه مختلف از گياه آناناس در حال حاضر در دنيا كشت ميگردد كه اسامي معروفترين آنها بدين شرح ميباشد :
Ananas Victoria : وزن ا تا ۵/۱كيلو ، رنگ زرد طلائي
Ananas Red Skin : وزن ۶۰۰ گرم ، رنگ قهوه اي متمايل به قرمز
Ananas Cayenne : وزن ۱ كيلو گرم ، محل كاشت آفريقا - ساحل عاج - كامرون ، جز معروفترين گونه هاي آناناس دنيا بشمار ميرود.
Flaschenananas : وزن۲ كيلو گرم ، رنگ سبز حتي هنگام رسيدن كامل .
بزرگترين درصد كشت و صادرات آناناس مربوط به جزاير هاوائي ميباشد كه در حدود ۷۵% كل محصول صادراتي دنيا در آنجا توليد ميشود . آناناس سرشار از پروتئين و داراي ويتامينهاي آ، ب، ث، سديم ، منيزيم ، كلسيم ، كلر ، پتاسيم ، كاليوم ، آهن ، روي ، چربي و فيبر ميباشد . آناناس بخاطر دارا بودن خاصيت آنتي اكسيدان و ويتامين ث بالايش ضد سرطان ميباشد .
در نتيجه تحقيقات انجام شده آناناس داراي آنزيم برومالين است كه از لخته شدن خون و نهايتاً سكته هاي قلبي جلوگيري ميكند . مصرف ۱۰۰ گرم آناناس ميتواند نياز ۲۰ درصد ويتامين ث بدن در روز را فراهم سازد . آناناس در درمان سرما خوردگي و برطرف نمودن و تسكين سرفه هاي شديد و حتي رفع مسموميت غذايي موثر است و در نتيجه تحقيقات انجام شده مشخص گرديده كه باعث جلوگيري و متوقف شدن غدد توموري سينه و تخمدان - ريه و روده ميباشد . آناناس تصفيه كننده خون و خونساز است و عادات ماهيانه را باتاخير انداخته و نهايتاً منظم ميسازد . آناناس مسهل بسيار قويي است و در جزاير اقيانوس آرام در بين بوميان از نرسيده آن براي سقط جنين استفاده ميگردد .
آناناس مخمر خوبي براي معده است و بايد توجه داشت كساني كه داراي ناراحتي هاي معده ميباشند از خوردن آناناس خوداري كنند چرا اسيدهاي موجود در آناناس سبب ناراحتي معده ميگردد و حتي بعد از خوردن آناناس بهتر است كه داندانهاي خويش را بشوئيد تا از پوسيدگي دندانها جلوگيري گردد .
بهترين دما براي نگهداري آناناس ۱۰ درجه سانتيگراد ميباشد كه ميتوان آن را بمدت دو هفته و بريده شده آن را بمدت ۲ روز در پوشش پلاستيك فريزري نگهداري نمود . در هنگام خريد بايد توجه داشت آناناس خوب آناناسي است كه از يك متري عطر آن به مشام ميرسد .
آماده سازی برای تکثیر
سر تاج ميوه را از پائين ترين قسمت با كاردي تيز بريده و يك تا دو روز در محيطي سايه دار در آشپزخانه رها كنيد .
آناناس را ميتوان به وسيله سرتاج ميوه آن به دو روش زیر تكثير نمود :
روش اول : سر تاج آناناس را پس از آماده سازی ، مستقيماً در مخلوطي از خاك برگ و ماسه بادي به عمق دو سانتيمتر آن را فرو كنيد و آنرا محكم كنيد تا كج نشود . بعد از مدتي شروع به ريشه زدن خواهد كرد .
روش دوم : سرتاج میوه را که جدا و آماده کردید ، این بار آن را در دهانه يك شيشه خالي يا ظرف سفالي قرار دهيد طوري كه فقط دو سانتيمتر از ته آن در آب غوطه ور باشد و به هيچ عنوان آب را تعوض نكنيد زيرا كه املاح معدني از بين خواهند رفت و فقط به آن هر چند روز يكبار آب اضافه كنيد تا ريشه بزند بعد از ۴ هفته ميتوان آن را در گلدان كاشت .
تکثیر آناناس با بذر
آناناس را با بذر هم میتوان کاشت که به رنگ سياه و قهوه اي و به ضخامت ۲ ميلمتر ميباشد . البته معمولا این نوع از بذر در ایران یافت نمی شود و یکی از دو روش بالا ، کاربرد دارد .