آموزش شناخت دلیل زرد شدن برگهای گیاه شمعدانی و درمان آن
دنیای گیاهان : گیاه شمعدانی ، یکی از محبوبترین گیاهان در میان ایرانیان است و گیاهی است مقاوم ولی بعضی از بیماریها و آفتها میتوانند این گیاه را بیمار کنند. از اولین اعلایم بیماری درگیاه شمعدانی زرد شدن برگها و ریزش برگها میباشد که باید بررسی شود. یکی از مشکلات اصلی بیماریهای قارچی میباشد که به صورت سیاه شدن تنه یا زرد شدن دیده میشود که برای درمان میتوان از سموم قارچکش استفاده کرد. از خاک خوب برای شمعدانی استفاده کنید. کف گلدان حتماً باید دارای سوراخهایی برای خروج آب اضافی باشد. در ادامه برخی از آفتها و بیماریهای اصلی گیاه شمعدانی ذکر شده است.
آفات و بیماریهای گیاه شمعدانی و روش درمان :
شته:
شیره گیاه را میمکد و موجب ضعف و کاهش رشد گیاه شده و ممکن است بیماریهای ویروسی را نیز به گیاه منتقل کند. در اثر تغذیه شته لکههایی به رنگ زرد و یا سبز کمرنگ بر روی برگها ایجاد میشود.برگها بد شکل شده و گل تشکیل نمیشود. برگسار به دلیل تولید عسلک توسط شتهها چسبناک میشوند.
درمان
استفاده از آفت کش های شیمیایی بر اساس دستور العمل آفت کش و یا استفاده از راه های بدون خطر برای سلامتی انسان که در ادامه ذکر شده است .
محلول سیر : ۱۲۰ گرم سیر+۲ قاشق غذاخوری روغن گیاهی+ ۲۰ گرم پودر صابون+ ۱٫۲ لیتر آب. سیرها خورد میشوند و با مابقی مواد مخلوط و در ظرفی به مدت دو روز باقی میمانند تا سیر مواد موثر خود را به محلول پس دهد. سپس این محلول کاملا باید صاف شود تا مایعی صاف و یکدست بدست آید و بتوان آنرا بر روی برگسار گیاه و قسمتهایی که شته در حال فعالیت است اسپری کرد.
آب سرد هم شته ها را می تواند از گیاه دور نماید .
مگس سفید:
فعالیت مگس سفید منجر به زرد شدن کامل برگها ریزش آنها و ضعف عمومی گیاه میشود.
درمان
اکثر حشره کش هیچ تأثیری بر این حشره ندارند و حتی در صورت نابودی مگس سفیدهای بالغ، شاهد افزایش جمعیت از طریق تخمهای موجود هستیم.
روغنها ی مخصوص که باعث خفه شدن حشرات میشوند در تمام مراحل این آفت بسیار مؤثر است.
میتوانید سموم مورد نظر برای رفع مگس سفید را از فروشگاه های گل و گیاه تهیه و بر اساس روش مصرف ، استفاده نمایید.
کرم غنچه:
وجود کرم غنچه شمعدانی موجب ایجاد سوراخهایی بر روی برگها و غنچههای این گیاه و ریزش غنچه میشود.
درمان
ابتدا شاقه های آلوده را جدا کنید و سپس از سموم مربوطه استفاده نمایید .
شپشک آرد آلود:
فعالیت شپشک آرد آلود موجب رشد ضعیف گیاه میشود برگهای جوان به تدریج زرد میشود و سطح برگ بر اثر ترشحات این آفت چسبناک میشود. شپشک آردآلود به صورت دانه های سفید در ریشه و ساقه مشاهده می شود.
درمان
استفاده از سموم آفت کش
معدنچی برگ:
اشاره به لارو حشرات مختلفی دارد که در سطح فوقانی و تحتانی برگ گیاه تونلهای را حفر میکنند و موجب بروز خطوط کم رنگ بر روی پهن برگ میشوند.معمولاً بروز این مسئله خطر جدی برای رشد گیاه به همراه ندارد اما اگر شدید شود ظاهر گیاه را بد شکل و از زیبایی میاندازد.
لکه برگی قارچی:
لکه برگی قارچی موجب ایجاد لکههایی برآمده و آبدار در زیر سطح برگگ میشود که به سرعت تبدیل به نواحی قهوهای رنگ میشود.
بلایت باکتریایی:
تقریباً شبیه لکه برگی قارچی است اما نقاط و لکههای ایجاد شده تا حدودی کوچکتر از نوع قارچی این بیماری است. همچنین گاهی رگبرگها تیره رنگ و حاشیه برگها پژمرده میشوند.
درمان
تهویه مناسب هوا. عدم خیس شدن برگهای گیاه. هوای تازه برای جلوگیری از شیوع یا ابتلا به این بیماری مؤثر است. لکه برگی قارچی را با سموم قارچ کش و لکه برگی باکتریایی را با سموم حاوی مس میتوان تا حدودی کنترل کرد.
سفیدک پودری:
این بیماری لکههای سفید روی برگ ایجاد میکند.
بیماری قارچی زنگ زدگی:
این بیماری لکههای کوچک و زرد رنگ بر سطح رویی برگها و قرمز رنگ در زیر برگها به وجود می آید و موجب ریزش برگها میشود. بیماری زنگ در شمعدانی زونال ایجاد مشکل میکند.
درمان
تهویه مناسب. عدم خیس شدن برگها حین آبیاری تا حدودی از شدت بیماری میکاهد.
بیماری بوتریتیس:
غنچهها خشک شده و گلها قهوهای و میریزد روی ساقه و برگها نواحی تیره به رنگ قهوهای ایجاد میشود.
درمان
محیط سرد و مرطوب. دمای پایین موجب شیوع این بیماری میشود .
پژمردگی جنوبی:
نام بیماری باکتریایی است که در اثر ابتلا به آن اول برگهای مسن زرد میشود و نواحی سوخته بر سطح برگها پدیدار میشود آوندها قهوهای شده و ریشه میپوسد و گیاه از بین میرود .
درمان
بهترین راه برای جلوگیری از ابتلا به این بیماری ایجاد محیط کشت سالم. اشتفاده از قلمه سالم و محیا کردن شرایط رشد ایده آل است.
پوسیدگی ریشه:
فعالیت قارچ پیتوم موجب بروز زخمهای قهوهای در قسمت پایین ساقه میشود این بیماری بیشتر قلمههای شمعدانی را مبتلا میکند قسمت پایین ساقه ابدار شده میپوسد.
درمان
مجدد عمل قلمه زنی گیاه را انجام دهید . خاک را آفت کشی نمایید .
پوسیدگی سیاه ریشه:
موجب ایجاد زخمهای سیاه رنگ بر روی ساقه در نزدیکی سطح خاک و یا در زیر سطح خاک میشود.برگها زرد شده و میریزد در نهایت موجب شل شدن ساقه و افتادگی گیاه میشود.
درمان
ضد عفونی بستر کاشت.بهکارگیری قلمه سالم. عدم آبیاری زیاد. حدف قسمتهای آلوده به کاهش سرعت این بیماری کمک میکند.
بیماری ویروسی:
موجب بروز رگهها یا لکههای زرد رنگ بر روی برگها. پیچش و بدشکلی آنها. کوتاهی قامت گیاه و کم شدن فاصله میان گرهها میشود علائم این بیماری بیشتر در فصل زمستان به چشم میخورد و با گرم شدن هوا منتفی میشود. اما خود بیماری با گرمی هوا از بین نمیرود.
بیماری شکست (رنگ) گل شمعدانی:
بیماری دیگری است که این گیاه را تحت تأثیر قرار میدهد . خطوط سفید رنگی در پشت گلبرگها ایجاد میشود و بر روی برگها نیز لکههای زرد رنگ که با آن شکل موزاییک مانند میدهد و رشد گیاه را کاهش میدهد.
درمان
استفاده از سموم آفت کش
ویروس پژمردگی گوجه فرنگی یا ویروس لکه سوختگی گل حنا:
این ویروس نیز میتواند گل شمعدانی را تحت تأثیر قراردهد نشانههای این بیماری با توجه به فصل سال از نظر دما و گرما و نور و موقعیت رشدی گیاه و شدت آلودگی متغیر و متنوع است این بیماری میتواند موجب کوتاهی قامت. بروز لکههای حلقوی. زخمهای آبدار قهوهای ارغوانی بر روی برگ ساقه و دم برگ شود بیماریهای ویروسی از طریق حشراتی که از شیره گیاه تغذیه میکنند همانند شته و تریپس منتقل میشود .
درمان
برای پیشگیری و از بین بردن حشرات سمپاشی شش ماهی یکبار گیاه با سموم حشرات در جلوگیری از ابتلا به بیماری کمک شایانی است.
با به کارگیری قلمه سالم. کوددهی منظم. ابیاری اصولی. بسترمناسب و ضد عفونی و قرار دادن گیاه در شرایط مطلوب رشد میتوان تا حدودی جلوی ابتلا یا پیشرفت بیماری را گرفت در صورت شدت بیماری قسمتهای آلوده را کات کنید.
آدمتورم:
بیماری ادم در اثر شرایط نامساعد محیطی ایجاد میشود و افت یا عامل بیماریزا دلیل بروزان نیست هر وقت دمای خاک نسبت به دمای محیط زیاد باشد و خاک خیس این بیماری بروز میکند.زمانی که هوا سرد و اسمان ابری است و خاک خیس و گرم است احتمال بروز این مشکل تشدید میشود زیرا آب زیادی از بستر خاک جذب شده است و گیاه آب کمی را از برگسار خود از دست داده است در این صورت لکههای زرد رنگ بر روی سطح برگ ایجاد میشود که تبدیل به نواحی آبدار بر روی سطح زیرین برگ میشود در نهایت این نواحی قهوهای رنگ و پوسته میشود.
زرد شدن تمامی قسمتهای یک برگ:
تمامی برگ ممکن است زرد شده و از بین برود علائم این بیماری تا حدودی شبیه لکه برگی باکتریایی است.
درمان
برای جلوگیری ، از خاکی با زهکش مناسب استفاده کرده و گیاه را بیش از حد آبیاری نکنید آبیاری را در ساعات اولیه صبح انجام بدهید تا در طول روز خاک رطوبت را از دست بدهد.